De industriële wortels van de groep liggen in de Vlaamse textiel industrie en gaan terug tot 1880. In haar huidige vorm ligt B.I.C. Carpets, gesticht in 1956 en producent van hoogwaardige tapijten, aan de basis van de groep.

Naast haar textielactiviteiten bouwde de Vlerick Group verankerende participaties uit ondermeer in voormalige financiële holdings van de huidige KBC Groep en droeg bij tot de ontwikkeling van KBC als vooraanstaande bankverzekeraar.

In de jaren negentig diversifieerde de Vlerick Group haar textielactiviteiten door het verwerven van Uco nv, een belangrijke speler in de textielindustrie in Vlaanderen met activiteiten gaande van het spinnen van katoen en het produceren van denim tot het vervaardigen van technisch weefsel.

Naast het uitbreiden in aangrenzende activiteiten binnen de textielindustrie is de industriële omvang van de groep toegenomen via een aantal participaties in metaal bewerkende familiebedrijven.

Voorts nam de Vlerick Group in 2006 het initiatief om samen met gelijkgestemde industriële families te investeren in een aantal traditionele industriële sectoren via het investeringsvehikel Pentahold.

In hetzelfde jaar fusioneerde  Uco Sportswear, een dochteronderneming van Uco, met India’s Raymond Denim, een deel van het Raymond textielconglomeraat. Zo ontstond de 50/50 Indisch-Belgische joint venture Uco Raymond Denim Ltd. De Vlerick Group zette met deze operatie ook één van haar meest bepalende kenmerken in de verf: het uitbouwen van complementaire partnerships om succesvol te kunnen blijven groeien.

Meer recent investeerde de Vlerick Group ook in startende bedrijven in een brede waaier van sectoren. De groep wil andere ondernemers met een ambitieus groeiplan ondersteunen en vooruit helpen.