De Vlerick Group concentreert zich voornamelijk op de textiel- en metaal bewerkende sectoren. Deze activiteiten worden meestal ontplooid  via krachtenbundeling met partners  die dezelfde langetermijnvisie delen. Voor zover de Vlerick Group de industriële activiteiten niet zelf operationeel leidt, is ze steeds actief betrokken in het bestuur.

Textiel

B.I.C Carpets, producent van hoogwaardig wollen tapijt, werd in 1956 door Lucien Vlerick en zijn vrouw, Thérèse Van de Wiele  gesticht. B.I.C. Carpets ligt aan de basis van de textielactiviteiten van onze groep.

Sinds haar oprichting is B.I.C. Carpets sterk op export gericht. In 1975 bracht B.I.C. Carpets de iconische STONE, een geknoopt tapijt, uit en kreeg aldus internationale  faam in de wereld van design en high-end vloerbekleding. Vandaag produceert B.I.C. Carpets  niet alleen hoogwaardig tapijt voor de retail sector maar ook voor de luchtvaartindustrie en voor de horeca, en biedt naast geweven tapijt ook handgemaakt tapijt aan. De productie gebeurt in België en in Portugal via haar dochteronderneming Beiriz II.

In 2001 haalde de Vlerick  Group Uco, de in Gent gevestigde katoenfabrikant, van de beurs. In 2006 volgde de fusie van de denimactiviteiten van Uco Sportswear met het toonaangevende Indische textielbedrijf Raymond. De tot stand gekomen 50/50 joint venture heeft een geïntegreerde jaarlijkse capaciteit van ongeveer 50 miljoen meter met productiefaciliteiten zowel in Azië als in Europa. Daarnaast heeft de joint venture een confectiefaciliteit voor jeans in Bangalore met een jaarlijkse capaciteit van ongeveer drie miljoen jeansbroeken.

In 2008 integreerde de Vlerick Group de activiteiten van Uco LDC  in Concordia Textiles en versterkte zo de familiale aandeelhouders van Concordia. Concordia ontwikkelt textieloplossingen voor specifieke professionele markten en is de Europese marktleider voor synthetische stoffen met filamentgarens, voornamelijk gebruikt voor technische toepassingen. Het bedrijf heeft productiefaciliteiten in België, Spanje, Duitsland en China.

In 1998 werd Uco Home Textiles ingebracht in Arguel, gevestigd nabij Montpellier.  Door de overname van Uco verwierf de Vlerick Group een participatie in het Franse bedrijf dat tafellinnen en decoratiestoffen op de markt brengt. De belangrijkste en meest bekende lijn van Arguel is de exclusieve VENT DU SUD-collectie, die sterk geïnspireerd is door de heldere en warme kleuren van de Provence.

 

Metaalbewerking

De Vlerick Group haalde in 2004 samen met de historische familiale aandeelhouders de BMT Group van de beurs.

BMT Group is een familiale industriële holding met een tandwiel- en een glasdivisie. Het bedrijf is actief in een aantal zeer gespecialiseerde nichesectoren, waaronder het produceren van onderdelen voor de luchtvaartindustrie en het vervaardigen van glasvormen.  BMT heeft productiefaciliteiten in Europa, Azië en Noord-Amerika met meer dan 6.000 medewerkers.

 

In 2001 investeerde de Vlerick Group in LVD en vervoegde de andere familiale aandeelhouders binnen LVD.

LVD Company is een toonaangevende fabrikant van plaatbewerkingsmachines zoals ponsmachines, lasersnijmachines, afkantpersen en guillotinescharen, en biedt haar klanten ook aanvullende programmeersoftware aan. Tijdens het afgelopen decennium heeft LVD zich ontwikkeld tot een internationale groep met productiefaciliteiten in West- en Oost-Europa, China en de VS.

Media

Onze groep heeft historische banden met het mediahuis Corelio, waarin het participeert. Philippe Vlerick is ondervoorzitter van de raad van bestuur.

Corelio is meerderheidsaandeelhouder van Mediahuis, ontstaan in 2013 door de fusie van de respectieve kranten- en uitgeversactiviteiten van Corelio en Concentra.

Mediahuis vormt de grootste krantengroep van België en is een toonaangevende multimediagroep in de Benelux. Kranten in België: De Standaard, Het Nieuwsblad, Het Belang van Limburg. Kranten in Nederland: NRC, De Telegraaf, De Limburger